We gaan door het dak

Zomer in Nederland. Haast iedereen heeft vakantie en alles ligt stil. Nou ja, bijna alles dan. Want de natuur stopt nooit. En dat is goed te zien op ons dak. Ruim een half jaar geleden is het alweer dat door GrunnDak.nl   een begin werd gemaakt met de aanleg van een groen dak, volledig in stijl van ons ecologisch passiefhuis. Inmiddels zijn de eerste resultaten goed zichtbaar en beginnen de plantjes voorzichtig te groeien. Het zal nog een aantal jaren duren voordat het hele dak écht groen is dus ook nu is geduld een schone zaak. En dat hebben we, want het is erg leuk om dit proces te volgen. Vanuit haar werkkamer heeft Yolanda er mooi zicht op en zeg nu zelf, zo'n werkplek wil toch iedereen wel?

Lees meer »

Wat is het mooi in Assen

Kort voor het zomerreces was er voor de gemeenteraad van Assen een excursie in eigen stad met als thema 'Duurzaamheid'. Onderdeel van het programma was een bezoek aan verduurzaamde woningen. De raadsleden gingen  in groepjes door de stad en bezochten diverse huizen. Vanzelfsprekend openden wij graag onze deur voor dit bezoek.  Een van de groepen kwam dan ook langs om ons huis te bezichtigen en vragen te stellen over de bouw en onze ervaringen met het ecologisch passiefhuis. Ons stokpaardje dus enthousiast hebben we de raadsleden meegenomen in het proces van passiefbouwen en -wonen. Na een gezellig en leerzaam half uur werd er afscheid genomen en vertrokken de leden zoals ze gekomen waren; op de fiets.

Lees meer »

De zonnige kant van ons huis

Voordat we besloten om passief te bouwen hebben we ons hier natuurlijk uitgebreid in verdiept. We spraken met aannemers, met mensen die al een dergelijk huis hadden en lazen veel, heel veel informatie. En telkens kwam naar voren dat het huis zichzelf grotendeels verwarmt doordat het op een unieke manier is geïsoleerd. Als een thermoskan. Ons enthousiasme was gewekt!

Lees meer »

Lente op het dak

Deze week is begonnen met de aanleg van ons dak. Staat dat er echt? Ja klopt, want geheel in stijl van ons ecologisch passiefhuis wordt nu ook ons dak duurzaam.

Lees meer »

Energieverhalen

Toen wij ons gingen verdiepen in het ecologisch passiefbouw concept, merkten we dat hier in Nederland nog vrij weinig over bekend was. Jammer, want duurzaam is natuurlijk een 'hot item' . Dus, lang verhaal lekker kort; we begonnen deze blog met als doel ook anderen te interesseren voor een andere manier van bouwen.

Lees meer »

Duurzame huizenroute

Afgelopen zaterdag hadden we ons huis opengesteld voor bezoekers van de Duurzame Huizenroute. Mensen die zich vooraf hadden aangemeld mochten een kijkje in de keuken nemen van een aantal huizen, waar al veel is gedaan aan het besparen van energie. En dat is natuurlijk ook óns stokpaardje! Met veel plezier hebben we ons dan ook aangemeld als deelnemer. En ja hoor, we kregen bezoek. De eerste bezoekers hadden zich van tevoren goed verdiept in het concept passiefhuis, onder meer door het lezen van onze blogs ( hoe leuk is dat!), en kwamen met goed voorbereide vragen. Voor ons geweldig om te zien dat er meer mensen enthousiast zijn. 

Lees meer »

We gaan het café in

Deze week waren we te gast in de studio voor het energiecafé, een webinar georganiseerd door de gemeente Assen. De titel van het webinar was "Hoe verduurzaam ik mijn huis slim en betaalbaar".  Met als doel om mensen bekend te maken met verschillende manieren van energie besparen en verduurzamen. Naast ons zaten er meerdere gasten aan tafel, waaronder de energieadviseur van de gemeente Assen. In een filmpje deed hij een aantal basistips aan de hand waarmee al snel veel energie kan worden bespaard. Daarna kwamen de overige gasten aan het woord over hun bijdrage aan verduurzaming. Voor Yolanda een mooie gelegenheid om op enthousiaste wijze het concept van het passiefhuis onder de aandacht te brengen.

Lees meer »

Wij hebben de hoofdprijs!

Een paar weken geleden schreven we over  de Drentse Architectuurprijs. In de categorie 'publieksprijs' was ons huis hiervoor een van de inzendingen. Inmiddels zijn de prijswinnaars bekend en de publieksprijs is naar Stadsboerderij 'NijheHoff gegaan. Zeer verdiend, want het is een erg mooi en vernieuwend project van  jonge agrariërs.  En dat is uiteindelijk het doel van de DAP; het motiveren van vernieuwende projecten.

Lees meer »

De laatste loodjes....

Voor de eindsprint zetten de mannen van de bouw werkelijk alles op alles. Er zijn dagen dat ze met 6 man sterk werkelijk overal in ons huis bezig zijn. In de badkamer beneden, de badkamer boven en buiten bij de carport. En o, ja er loopt nog iemand om de WTW installatie goed af te stellen. Er wordt keihard gewerkt. Tussen al het boren, kloppen en stofzuigen door doen wij ons best om zo normaal  mogelijk te leven. Jan gaat elke dag naar zijn werk en regelt tussen de bedrijven door wat hij kan. Voor mij, Yolanda, is het als thuiswerkende ondernemer een iets ander verhaal. Een zoom overleg krijgt toch een andere dimensie met het geluid van een drilboor op de achtergrond. Daarbij probeer ik  flink te studeren om een examen te halen. Een uitdaging, want studie uren zijn lastig te pakken in deze hectiek. Af en toe huur ik dan ook een kantoorruimte om de chaos even te ontvluchten en rustig te kunnen studeren. Om de stress hierover niet teveel toe te laten denk ik dan ook regelmatig aan de woorden van mijn moeder "je kunt niet meer dan je best doen". En zo is het maar net. Dat geldt op dit  moment voor mij, voor de mannen van de bouw en ook voor Jan. Als hij iets eerder thuis komt van zijn werk besluit hij de boel even de boel te laten en drinkt hij samen met de mannen van de bouw een biertje. En is het hoog tijd om oog te hebben voor de vorderingen die er weer zijn gemaakt.

Lees meer »

Als een parel in het goud?

Dit jaar organiseert het Architectuurpunt Drenthe DAP21. Dit staat voor Drentse ArchitectuurPrijs, een prijsvraag die is uitgeschreven om de kwaliteitsprojecten in Drenthe onder de aandacht te brengen. Het project moet een positieve bijdrage leveren voor de leefomgeving en is bij voorkeur tot stand gekomen door inspirerende samenwerking tussen de opdrachtgever en de architect. Daarnaast zijn er nog een aantal criteria waaronder kwaliteit, materiaalgebruik, innoverend karakter en duurzaamheid.  Ons huis voldoet aan deze criteria en is 1 van de inzendingen!

Lees meer »

Alles wordt gefilterd

In een van onze eerdere blogs schreven we al over de Warmte Terug Win (WTW) installatie die in ons huis is geplaatst . Deze installatie bestaat uit een ventilator, een warmtewisselaar en filters. Samen zorgt dit ervoor dat de temperatuur constant blijft en dat er continue verversing van de lucht plaatsvindt. Alle stofdeeltjes van zowel de inkomende als de uitgaande lucht worden tegenhouden door de filters. Op deze manier is de verse lucht ook écht vers. Voorwaarde is wel dat we de filters regelmatig schoonmaken.   Op de foto's is goed te zien waarom we dit 1x per 2 weken doen.  Alles wat we er dan uithalen zou normaal gesproken door de lucht zweven en door ons worden ingeademd.

Lees meer »

Zelfs het bezoek komt CO2 neutraal

Terwijl we nog druk aan het klussen zijn om ons huis helemaal naar wens af te krijgen, hebben we ook al regelmatig aanloop. Erg gezellig! Vrienden en familie komen langs voor een kop koffie of een borrel en natuurlijk een rondleiding. Ook nieuwsgierig naar ons huis waren wethouder Karin Dekker en adviseur Marieke van Lommel. Gewapend met een bos bloemen  kwamen ze onlangs op bezoek om met eigen ogen het eerste ecologisch passiefhuis in Drenthe te bezichtigen. En niks dienstauto, maar helemaal ecologisch verantwoord op de fiets! Uiteraard  in gezelschap van Ruud en Sofie Room die graag inhoudelijke informatie gaven over de bouw. De dames Dekker en Van Lommel waren erg geïnteresseerd in het concept ecologisch passiefwonen en willen dit graag meer onder de aandacht brengen. Zodat straks meer mensen in Assen en omstreken zullen kiezen voor CO2 neutrale bouw. 

Lees meer »