De zonnige kant van ons huis

Gepubliceerd op 11 maart 2022 om 10:48

Voordat we besloten om passief te bouwen hebben we ons hier natuurlijk uitgebreid in verdiept. We spraken met aannemers, met mensen die al een dergelijk huis hadden en lazen veel, heel veel informatie. En telkens kwam naar voren dat het huis zichzelf grotendeels verwarmt doordat het op een unieke manier is geïsoleerd. Als een thermoskan. Ons enthousiasme was gewekt!

Belangstelling uit onverwachte hoek

En niet alleen ons enthousiasme want er was, en is nog steeds, veel belangstelling  voor het ecologisch passiefhuis. Regelmatig krijgen we vragen over de verwarming, isolatie en het binnenklimaat van ons huis. Zo ook van Piet Mooibroek.

Visuele inspectie

Met zijn bedrijf ZZOEF.nl voert hij thermische QuickScans, visuele inspecties, uit van onder meer gebouwen. Door gebruik van een drone met warmtebeeldcamera brengt hij eventuele warmtelekken of vochtplekken nauwkeurig in beeld.

Piet had gelezen over ons passiefhuis en hij was zeer geïnteresseerd in de isolatiewaarde ervan. Hij bood aan een QuickScan van ons huis te maken om eens te kijken hoe goed we écht geïsoleerd zijn. En daar waren wij natuurlijk wel voor te porren!

Vroeg uit de veren

Hiervoor moesten we wel vroeg uit de veren. Voor een goed resultaat is het namelijk belangrijk dat, op het moment van de scan, de zon niet  schijnt en het niet te warm is.  En zo kon het gebeuren dat er om 7 uur 's ochtends al een drone over ons huis vloog, om met de warmtebeeldcamera eventuele warmtelekken te detecteren. Na deze inspectie, een kop koffie en een leuk gesprek namen we afscheid van Piet. Hij beloofde ons het rapport te sturen.

Donkerpaars dak en warme inrit

En dat heeft hij gedaan. Deze week ontvingen we een prachtig rapport met daarin alle details wat betreft warmte(verlies) voor ons huis. Hierin zaten een aantal interessante punten. Zo was te zien dat het dak donkerpaars kleurde, wat betekent dat er vanuit hier totaal geen warmteverlies is. Mocht het gaan sneeuwen dan zal dit dus niet smelten door warmte van binnenuit. Bij de kozijnen is er een minimaal verlies, de ramen daarentegen laten totaal geen warmte naar buiten. Lang leve het triple glas!

Grappig om te zien is dat onze inrit meer warmte afgeeft dan het huis. De ledlampjes onder de carport, bekend als energiezuinig, blijken toch warmte te leveren. En de voor de opnames verplaatste auto gaf ook een warmte echo. 

We zijn erg blij met dit rapport. Een mooie bevestiging van de theorie over het passiefhuis als thermoskan. En het bewijs dat deze goed is afgesloten.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.