Begin februari is de eerste schop in de grond gegaan voor ons nieuwe huis. Over een klein half jaar hopen we hier in te trekken. Tot die tijd gaan we bloggen en geven we jullie een inkijkje in het bouwproces en alles wat daarbij komt kijken.

Ons huis wordt passief ecologisch gebouwd, een manier die al in veel landen wordt gebruikt, maar in Nederland nog vrij onbekend is.

Door in deze blog het bouwproces, informatie en tips te delen, hopen we hierin verandering te brengen. Daarnaast delen we tips, waar toekomstige passiefhuis bouwers ook wat aan kunnen hebben.

Wat is nu eigenlijk passief ecologisch bouwen? 

Passief bouwen

Een passiefhuis is een zeer energiezuinig huis, gericht op een optimaal comfort, zowel in de zomer als in de winter. Het principe is dat het huis wordt verwarmd door de zon en dat, door goede isolatie, deze warmte binnen blijft. Dit maakt dat de woning het grootste deel van het jaar op kamertemperatuur kan blijven, zonder een klassiek verwarmings- of koelsysteem en zonder gas te gebruiken.

Het huis wordt gebouwd met  CLT* panelen voor de muren en ramen van 3-voudig glas. De restwarmte in het huis wordt gebruikt voor tab water, zodat zelfs het douchen energiezuinig is!

Het huis zelf verbruikt zo een stuk minder energie, wat natuurlijk erg fijn is voor het milieu en onze portemonnee.

Een goed ventilatiesysteem haalt eventuele overtollige warmte weg. Daarnaast zorgt dit ervoor dat er altijd verse lucht binnenkomt, terwijl de vervuilde lucht wordt afgevoerd naar buiten.

Ecologische bouw

Ecologisch bouwen betekent dat het gebruik van staal en beton tot een minimum beperkt wordt. Er wordt zoveel mogelijk gewerkt met het alternatief; de toepassing van hout, in de vorm van CLT*.

De voordelen hiervan zijn onder meer:

  • Nauwelijks CO2 uitstoot bij productie;
  • Meer massa voor warmtebuffering t.o.v. Houtskeletbouw;
  • Isolatiewaarde van dragend element 10x hoger dan bij beton;
  • Veel betere kierdichting dan bij traditionele bouw;
  • Weersonafhankelijk werken en tot 3 maanden snellere bouwtijd.   

      (bron: eco15.nl)         

 

*CLT = Cross Laminated Timber

Dit zijn massief houten constructie platen, opgebouwd uit 3 of meer lagen kruislings verlijmde lamellen. Deze worden onder hoge druk samengeperst, hierdoor zijn de panelen zeer stabiel en is het uitzetten, vervormen of krimpen tot een minimum beperkt. De panelen worden veelal gebruikt als panelen voor vloeren, wanden of daken en kunnen worden gebruikt als een volwaardige vervanging van beton of metselwerk.

We gaan door het dak

Zomer in Nederland. Haast iedereen heeft vakantie en alles ligt stil. Nou ja, bijna alles dan. Want de natuur stopt nooit. En dat is goed te zien op ons dak. Ruim een half jaar geleden is het alweer dat door GrunnDak.nl   een begin werd gemaakt met de aanleg van een groen dak, volledig in stijl van ons ecologisch passiefhuis. Inmiddels zijn de eerste resultaten goed zichtbaar en beginnen de plantjes voorzichtig te groeien. Het zal nog een aantal jaren duren voordat het hele dak écht groen is dus ook nu is geduld een schone zaak. En dat hebben we, want het is erg leuk om dit proces te volgen. Vanuit haar werkkamer heeft Yolanda er mooi zicht op en zeg nu zelf, zo'n werkplek wil toch iedereen wel?

Lees meer »

Wat is het mooi in Assen

Kort voor het zomerreces was er voor de gemeenteraad van Assen een excursie in eigen stad met als thema 'Duurzaamheid'. Onderdeel van het programma was een bezoek aan verduurzaamde woningen. De raadsleden gingen  in groepjes door de stad en bezochten diverse huizen. Vanzelfsprekend openden wij graag onze deur voor dit bezoek.  Een van de groepen kwam dan ook langs om ons huis te bezichtigen en vragen te stellen over de bouw en onze ervaringen met het ecologisch passiefhuis. Ons stokpaardje dus enthousiast hebben we de raadsleden meegenomen in het proces van passiefbouwen en -wonen. Na een gezellig en leerzaam half uur werd er afscheid genomen en vertrokken de leden zoals ze gekomen waren; op de fiets.

Lees meer »

De zonnige kant van ons huis

Voordat we besloten om passief te bouwen hebben we ons hier natuurlijk uitgebreid in verdiept. We spraken met aannemers, met mensen die al een dergelijk huis hadden en lazen veel, heel veel informatie. En telkens kwam naar voren dat het huis zichzelf grotendeels verwarmt doordat het op een unieke manier is geïsoleerd. Als een thermoskan. Ons enthousiasme was gewekt!

Lees meer »

Lente op het dak

Deze week is begonnen met de aanleg van ons dak. Staat dat er echt? Ja klopt, want geheel in stijl van ons ecologisch passiefhuis wordt nu ook ons dak duurzaam.

Lees meer »

Energieverhalen

Toen wij ons gingen verdiepen in het ecologisch passiefbouw concept, merkten we dat hier in Nederland nog vrij weinig over bekend was. Jammer, want duurzaam is natuurlijk een 'hot item' . Dus, lang verhaal lekker kort; we begonnen deze blog met als doel ook anderen te interesseren voor een andere manier van bouwen.

Lees meer »

Duurzame huizenroute

Afgelopen zaterdag hadden we ons huis opengesteld voor bezoekers van de Duurzame Huizenroute. Mensen die zich vooraf hadden aangemeld mochten een kijkje in de keuken nemen van een aantal huizen, waar al veel is gedaan aan het besparen van energie. En dat is natuurlijk ook óns stokpaardje! Met veel plezier hebben we ons dan ook aangemeld als deelnemer. En ja hoor, we kregen bezoek. De eerste bezoekers hadden zich van tevoren goed verdiept in het concept passiefhuis, onder meer door het lezen van onze blogs ( hoe leuk is dat!), en kwamen met goed voorbereide vragen. Voor ons geweldig om te zien dat er meer mensen enthousiast zijn. 

Lees meer »

We gaan het café in

Deze week waren we te gast in de studio voor het energiecafé, een webinar georganiseerd door de gemeente Assen. De titel van het webinar was "Hoe verduurzaam ik mijn huis slim en betaalbaar".  Met als doel om mensen bekend te maken met verschillende manieren van energie besparen en verduurzamen. Naast ons zaten er meerdere gasten aan tafel, waaronder de energieadviseur van de gemeente Assen. In een filmpje deed hij een aantal basistips aan de hand waarmee al snel veel energie kan worden bespaard. Daarna kwamen de overige gasten aan het woord over hun bijdrage aan verduurzaming. Voor Yolanda een mooie gelegenheid om op enthousiaste wijze het concept van het passiefhuis onder de aandacht te brengen.

Lees meer »

Wij hebben de hoofdprijs!

Een paar weken geleden schreven we over  de Drentse Architectuurprijs. In de categorie 'publieksprijs' was ons huis hiervoor een van de inzendingen. Inmiddels zijn de prijswinnaars bekend en de publieksprijs is naar Stadsboerderij 'NijheHoff gegaan. Zeer verdiend, want het is een erg mooi en vernieuwend project van  jonge agrariërs.  En dat is uiteindelijk het doel van de DAP; het motiveren van vernieuwende projecten.

Lees meer »

De laatste loodjes....

Voor de eindsprint zetten de mannen van de bouw werkelijk alles op alles. Er zijn dagen dat ze met 6 man sterk werkelijk overal in ons huis bezig zijn. In de badkamer beneden, de badkamer boven en buiten bij de carport. En o, ja er loopt nog iemand om de WTW installatie goed af te stellen. Er wordt keihard gewerkt. Tussen al het boren, kloppen en stofzuigen door doen wij ons best om zo normaal  mogelijk te leven. Jan gaat elke dag naar zijn werk en regelt tussen de bedrijven door wat hij kan. Voor mij, Yolanda, is het als thuiswerkende ondernemer een iets ander verhaal. Een zoom overleg krijgt toch een andere dimensie met het geluid van een drilboor op de achtergrond. Daarbij probeer ik  flink te studeren om een examen te halen. Een uitdaging, want studie uren zijn lastig te pakken in deze hectiek. Af en toe huur ik dan ook een kantoorruimte om de chaos even te ontvluchten en rustig te kunnen studeren. Om de stress hierover niet teveel toe te laten denk ik dan ook regelmatig aan de woorden van mijn moeder "je kunt niet meer dan je best doen". En zo is het maar net. Dat geldt op dit  moment voor mij, voor de mannen van de bouw en ook voor Jan. Als hij iets eerder thuis komt van zijn werk besluit hij de boel even de boel te laten en drinkt hij samen met de mannen van de bouw een biertje. En is het hoog tijd om oog te hebben voor de vorderingen die er weer zijn gemaakt.

Lees meer »

Als een parel in het goud?

Dit jaar organiseert het Architectuurpunt Drenthe DAP21. Dit staat voor Drentse ArchitectuurPrijs, een prijsvraag die is uitgeschreven om de kwaliteitsprojecten in Drenthe onder de aandacht te brengen. Het project moet een positieve bijdrage leveren voor de leefomgeving en is bij voorkeur tot stand gekomen door inspirerende samenwerking tussen de opdrachtgever en de architect. Daarnaast zijn er nog een aantal criteria waaronder kwaliteit, materiaalgebruik, innoverend karakter en duurzaamheid.  Ons huis voldoet aan deze criteria en is 1 van de inzendingen!

Lees meer »

Alles wordt gefilterd

In een van onze eerdere blogs schreven we al over de Warmte Terug Win (WTW) installatie die in ons huis is geplaatst . Deze installatie bestaat uit een ventilator, een warmtewisselaar en filters. Samen zorgt dit ervoor dat de temperatuur constant blijft en dat er continue verversing van de lucht plaatsvindt. Alle stofdeeltjes van zowel de inkomende als de uitgaande lucht worden tegenhouden door de filters. Op deze manier is de verse lucht ook écht vers. Voorwaarde is wel dat we de filters regelmatig schoonmaken.   Op de foto's is goed te zien waarom we dit 1x per 2 weken doen.  Alles wat we er dan uithalen zou normaal gesproken door de lucht zweven en door ons worden ingeademd.

Lees meer »

Zelfs het bezoek komt CO2 neutraal

Terwijl we nog druk aan het klussen zijn om ons huis helemaal naar wens af te krijgen, hebben we ook al regelmatig aanloop. Erg gezellig! Vrienden en familie komen langs voor een kop koffie of een borrel en natuurlijk een rondleiding. Ook nieuwsgierig naar ons huis waren wethouder Karin Dekker en adviseur Marieke van Lommel. Gewapend met een bos bloemen  kwamen ze onlangs op bezoek om met eigen ogen het eerste ecologisch passiefhuis in Drenthe te bezichtigen. En niks dienstauto, maar helemaal ecologisch verantwoord op de fiets! Uiteraard  in gezelschap van Ruud en Sofie Room die graag inhoudelijke informatie gaven over de bouw. De dames Dekker en Van Lommel waren erg geïnteresseerd in het concept ecologisch passiefwonen en willen dit graag meer onder de aandacht brengen. Zodat straks meer mensen in Assen en omstreken zullen kiezen voor CO2 neutrale bouw. 

Lees meer »

Drukte in komkommertijd

Zomer. Zon, zee, vakantie, kortom komkommertijd. Weinig te beleven en tijd om lekker bij te komen en de accu weer op te laden. Dat is hoe het meestal gaat. Dit jaar ziet onze zomer er echter heel anders uit. Want na een half jaar buffelen nadert het moment dat ons huis wordt opgeleverd. De rest van de zomer gaan we besteden aan verhuizen en klussen, in en om het huis. Dit is daarom voorlopig onze laatste blog, zodat we ons helemaal kunnen wijden  aan deze vakantiebaan. Voorlopig, want na de zomer komen we terug om het eindresultaat te laten zien. En ook daarna zullen we jullie nog regelmatig op de hoogte houden van onze ervaringen in dit bijzondere huis. 

Lees meer »

De keuken is geplant

Wij brengen veel tijd in onze keuken door; om te koken, te eten en gezellig aan tafel te zitten met het hele gezin of te borrelen met vrienden. Het was dan ook logisch dat we hiermee rekening hebben gehouden bij het uitzoeken. De nieuwe keuken moest ruim en praktisch zijn en warmte uitstralen. Omdat we naast deze wensen ook hierin graag voor duurzaamheid wilden gaan kwamen we uit bij greenline keukens.

Lees meer »

Geen vuiltje aan de lucht

In het begin van de bouwfase kregen we een vraag over de verwarming van ons huis.  Hierop kwam de WTW (Warmte Terug Win installatie)  ter sprake. Deze is nodig om de temperatuur in ons huis te reguleren. De vervuilde lucht wordt afgezogen en er wordt verse buitenlucht toegevoerd. Omdat dit automatisch wordt geregeld is er gegarandeerd continue luchtverversing in de hele woning. In deze WTW installatie wordt een kleine warmtepomp gebouwd.  Deze produceert warm water uit de resterende energie en zorgt voor de verdere verwarming van de toevoerlucht. 

Lees meer »

ECO-15 verovert Drenthe!

Enthousiasme, we lieten dit woord al eerder vallen. Bij ons, de bouwers en mensen aan wie we vertellen over de bouw van ons huis. Iedereen is enthousiast en vooral heel nieuwsgierig naar de vorderingen van de bouw. Degenen die ons hebben besmet met dit enthousiasme zijn natuurlijk Ruud en Sofie Room, van Rens architecten. En deze week is gebleken dat ze nog veel meer mensen hebben aangestoken met dit virus, genaamd enthousiasme! Aan de hand van een mooi factsheet en een goed onderbouwd verhaal wisten zij het ECO-15 label onder de aandacht te brengen op het provinciehuis van Drenthe. En met succes, want afgelopen dinsdag kwam gedeputeerde Tjisse Stelpstra een kijkje nemen op de bouw. Geïnteresseerd keek hij rond en ging hij in gesprek met Ruud en Sofie Room over het ECO-15 concept. Dat hij deze interesse graag wil delen blijkt uit zijn enthousiaste twitterbericht, dat hij nog dezelfde middag deelde:

Lees meer »

Het weert op ons dak

Misschien ken je deze uitdrukking, het betekent dat de omstandigheden gunstig zijn. En dat waren ze deze week dan ook voor veel mensen, wat een zomertje! Ook op de bouw is van het mooie weer geprofiteerd. Er is flink doorgewerkt om de dakisolatie aan te brengen. We weten allemaal dat warmte naar boven trekt en het is van belang dat dit onder ons eigen dak blijft. Het mag daarom voor zich spreken dat er ook voor deze klus weer hoogwaardig isolatiemateriaal is gebruikt. Op de foto's valt de dikte er van goed te zien.  Op het moment van schrijven is de klus bijna geklaard en zijn we in afwachting van....... ? Volgende week meer!

Lees meer »

Klimaatdoelstelling gehaald!

De klimaatverandering is momenteel een van de meest besproken onderwerpen op allerlei niveaus. Om de opwarming van de aarde in te perken worden er nationaal en internationaal allerlei doelen gesteld. Deze zijn vastgelegd in een klimaatwet en hierin staat onder meer dat de uitstoot van  CO2  drastisch omlaag moet.

Lees meer »

Over oude spijkerbroeken en houtafval

Ook voor de isolatie van een passiefhuis worden zoveel mogelijk natuurlijke of gerecyclede producten gebruikt. Er is bijvoorbeeld 'Metisse', gemaakt van oude spijkerbroeken en op die manier herbruikbaar als isolatiemateriaal. En wat denk je van het experiment met 'Mycelium' , isolatie uit gekweekte zwammen. Maar er is  meer mogelijk.

Lees meer »

We houden het graag binnenskamers

Optimale isolatie is ook één van de belangrijkste kenmerken van een passiefhuis en deze week is hiervoor het materiaal gearriveerd op de bouwplaats. Een goede isolatie is erg belangrijk, om het binnenklimaat comfortabel te houden met elk weertype. Er wordt dan ook een dikkere laag gebruikt dan bij bijvoorbeeld een energiezuinige woning. Naast de gebruikelijke dak- wand- en vloerisolatie wordt tevens de buitenkant van de woning meegenomen. Hierdoor krijg je een "thermoskan effect", waardoor de binnentemperatuur op peil blijft en is het huis koel in de zomer en aangenaam warm in de winter. Het materiaal dat hiervoor gebruikt wordt is "best wood FIBRE Einblasdämmung". 

Lees meer »

Daar krijg je energie van!

"Een huis verwarmen met een föhn? Hoe dan?" Dat is wat wij  tegen elkaar zeiden toen we dit, in september 2018, lazen. Het ging om een krantenartikel, met in de kop "verwarm je huis met een haarföhn", waarin Ruud en Sophie Room de voordelen van passief bouwen bepleitten.  Onze interesse was gewekt! Al rond 2013/2014 zagen we tijdens een wandeling het bord dat nieuwbouw op  terrein 'Diepstroeten' aankondigde. Op dat moment was het voor ons nog niet het juiste tijdstip voor een nieuw huis, wel bleven we het nieuws hierover volgen. En nu dus dit artikel. We besloten op onderzoek uit te gaan en kwamen in gesprek met architect Ruud Room. Hij bracht zijn enthousiasme omtrent ecologisch passief bouwen op ons over. Naast de duurzame bouw zijn de energiekosten voor een passiefhuis erg laag. Men betaalt gemiddeld  €1,- /m² per jaar voor ruimteverwarming en dat terwijl het binnenklimaat, mede dankzij een uitstekend ventilatiesysteem, het hele jaar door comfortabel is.

Lees meer »

Test 1,2,3....

Wat een spannende dag was het, afgelopen woensdag! Om het certificaat passiefhuis te verkrijgen is het namelijk belangrijk dat er wordt voldaan aan de strenge eisen voor kierdichtheid. Dit wordt gemeten met behulp van een blowerdoor test, deze geeft een zogenoemde n50 waarde. Voor een passiefhuis mag de maximale score hieruit 0.6 zijn, dus we waren erg benieuwd wat er zou gebeuren. De uitkomst gaf 0.22 aan! Een prachtige score dus en dat ondanks dat er nog geen kit rondom de beglazing is aangebracht. Hét bewijs dat de gebruikte CLT panelen zeer geschikt zijn voor de bouw van een passiefhuis. Een mooie opsteker voor de architect, en voor de bij de test aanwezige bouwers en belangstellenden, reden voor een spontaan applaus.  Rondom de oplevering, in juni, wordt de test herhaald.

Lees meer »